Търсенето на нови жилища дава силен тласък на строителството в Европа
24.11.2017 | 13:30
econ.bg
Търсенето на нови жилища дава силен тласък на строителството в Европа
Благоприятното развитие на търсенето в сектора се дължи частично на стабилния икономически растеж и неговото положително въздействие върху доходите на домакинствата

Обемът на строителството в 19-те страни, които са част от Euroconstruct , ще се увеличи с 3.5% през тази година. Това е най-силният ръст в сектора в Европа от 2006 г. насам. Това показват данните на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo. България не е сред страни, които се изследват по този показател.

Търсенето в сектора също отбелязва пик през годината във всички страни от Euroconstruct. От Института специално отбелязват високото търсене на жилища, което е в основата на ръста. Оценката на изследователите е, че обемът на строителството ще продължи да се увеличава до 2020 г. като ще достигне 6% годишно.

"В жилищното строителство и другите сегменти ще се наблюдава постепенен спад в краткосрочен план като водеща роля ще има инженерното строителство", сочи прогнозата. Според нея гражданското строителство ще нараства с по 4% през 2018 и 2019 г. "Това също е безпрецедентно", коментира Лудвиг Дорфмайстер, експерт в Ifo. В същото време новото строителство ще губи темпо в следващите три години като обновяването на съществуващи сгради ще расте по-бързо за пръв път от 2014 г. насам.

Конкретно в Германия ръстът в строителството се очаква да е по-силен и от 2016 г. като основен принос за това има силното търсене на жилища, увеличената корпоративна инвестиционна активност и правителствените вложения в инфраструктура. И въпреки че в краткосрочен план се очаква охлаждане на растежа, се очакват големи инвестиции конкретно в жилища и инфраструктура.

Благоприятното развитие на търсенето в сектора се дължи частично на стабилния икономически растеж и неговото положително въздействие върху доходите на домакинствата, печалбите на компаниите и състоянието на публичните финанси. За това допринасят и ниските лихви, миграцията на хора. В същото време има ограничители на този растеж конкретно в Германия - висок дял на незаети работни места или пък прекалено високи цени на имотите.

Сред другите страни най-висок ръст в сектора се очаква в Унгария - около 25%, Ирландия - 15%, Швеция (10%) и Полша (9%). Конкретно в Унгария се очаква строителството да отбележи най-високия ръст сред 19-те и през следващите три години - около 33%.

В допълнение на държавните субсидии за жилища, по-доброто усвояване на еврофондовете в другите сегменти също ще играе важна роля, отбелязват анализаторите.

В тригодишната прогноза се посочва, че след Унгария по ръст в строителството ще се наредят Ирландия (28%), Полша (25%), Чехия (15%) и Португалия (15%).

Обхванатите от анализа страни са Белгия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Великобритания, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Австрия, Полша, Португалия, Швеция, Швейцария, Словакия, Испания, Чехия и Унгария.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти