Търсенето на петрол ще нарасне минимално до 2020 г.
10.11.2015 | 11:51
Търсенето на петрол ще нарасне минимално до 2020 г.
Цените на суровината няма да достигнат 80 долара за барел преди края на десетилетието

Свръхпредлагането на петролния пазар ще се запази до края на десетилетието, сочи прогноза на Международната агенция по енергетика, която е водещият анализатор в сферата на петрола, предаде Financial Times. В нея се посочва още, че търсенето на петрол ще нарасне с по-малко от 1% до 2020 г. спрямо търсенето през 2015 г. Това е по-бавен темп на нарастване от по-ранните очаквания и ниското покачване на търсенето няма да може да компенсира твърде високото предлагане на пазара, коментират анализаторите.

Експертите очакват търсенето да се покачи с 5% през следващите 20 години, като според прогнозите на Международната агенция по енергетика то ще спадне в някои държави през следващите 25 години. Сред тях са най-голямата икономика на света – САЩ, както и Япония, където до 2040 г. търсенето на петрол ще спадне с около 10 милиона барела дневно спрямо сегашните си нива.

Забавянето на търсенето на петрол настъпва след 15-годишен ръст. Основен двигател за растежа през периода беше растящата икономика и индустриализация на Китай, както и скоростното развитие на другите възникващи пазари. Но въпреки високите нива на търсене в близкото минало, днес Пекин се ориентира към по-екологични горива. Освен това икономиката на страната регистрира забавяне през третото тримесечие на годината, което приключи в края на септември, достигайки растеж от по-малко от 7% за пръв пър през последните 7 години.

Международната агенция по енергетика посочва още, че цените на петрола едва ли ще достигнат 80 долара за барел преди края на десетилетието според „централния сценарий“ на анализаторите. При сценарий на ниски цени, петролът ще се търгува под 85 долара за барел до 2040 г. Представители на Саудитска Арабия посочват, че ниските цени на петрола, който се задържа около 50 долара за барел, доведоха до спиране на някои инвестиционни проекти, а това може да окаже „значително и дългосрочно“ въздействие върху предлагането на суровината.

Според прогнозата на организацията производството на суровината едва ли ще нарасне до 103,5 милиона барела дневно до 2040 г., като растежът ще бъде насочван от динамиката на цените, субсидиите и преминаването към по-екологични горива. Днес се произвеждат 94,5 милиона барела дневно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти