Търсят се 41 млн. евро за спасяване на мотрисите "Дезиро"
19.10.2012 | 16:21
Търсят се 41 млн. евро за спасяване на мотрисите "Дезиро"
В началото на годината беше договорено България да изплаща месечно по 1 млн. евро от дълга си

Държавата ще търси 41 млн. евро, за да изплати просрочените задължения на БДЖ към германската банка KfW за закупените 25 електрически мотриси Siemens през 2005. В края на миналата година немците се заканиха, че ще си ги вземат, ако не започне редовно погасяване на задълженията.

На последното правителствено заседание е взето решение Министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на финансите да търсят спешен вариант за решение на проблема. Това потвърдиха от пресслужбата на задлъжнелия холдинг.

Премиерът е предложил просрочените плащания да бъдат погасени с пари от Българската банка Банката за развитие, става ясно от стенограма на заседанието. "Проблемът става много сериозен. Наследството на Станишев е такова, че години ще минат и ще ни висят още на врата", заявил Борисов. Пред министрите още настоявал, ако се наложи в преговорите да се включи и външният министър Николай Младенов.

Договорът за кредит с германската държавна банка за развитие е на обща стойност 143.120 млн. евро. От тях 85% или 123.400 млн. евро са с падеж 30.12.2017, а останалите 15% от кредита (19.7 млн. евро) са с падеж  30 декември 2013 г., припомня телевизия "България он еър".

Нерешеният финансов въпрос беше обсъден в началото на годината по време на среща между Борисов и канцлера Ангела Меркел. Договорено беше България да изплаща месечно по 1 млн. евро.

Дългът за мотрисите Siemens (известни още като "Дезиро"- бел.ред.) може да бъде заменен за "БДЖ-Товарни превози". Това каза пред журналисти в Министерския съвет (МС) в началото на месец август тази година премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ханс Хайнрих Дрифтман.

"България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка (за мотрисите - бел.ред.) и този дълг ни тежи като воденичен камък. Това е уникална по своята глупост сделка", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Въпросът за евентуалното участие на Siemens ще продължи да бъде обсъждан в работни групи. Премиерът Борисов помолил Дрифтман да разговаря с представители на немския гигант за това дали е възможно той да вземе дружеството за жп превози на товари, инфомира bTV.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти