Тянванската АЕЦ получи разрешение за зареждане на ядрено гориво
22.08.2017 | 15:55
econ.bg
Тянванската АЕЦ получи разрешение за зареждане на ядрено гориво
Разрешението бе получено след подробно разглеждане на подготвения преди това Окончателен отчет на обосновката за безопасност

На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от Националната администрация по ядрена безопасност на Китай (NNSA) за зареждане на ядрено гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ. Енергоблокът се изгражда в китайската провинция Дзянсу със съдействието на Групата компании ASE. Разрешението бе получено след подробно разглеждане на подготвения преди това Окончателен отчет на обосновката за безопасност (FSAR) и провеждането на три кръга преговори с надзорния орган на Китай. 

„В близко бъдеще започва етапът на физическото стартиране - в реактора ще бъде заредена първата топлоотделяща сборка“, заяви директорът по проекти в Китай от АО ИК “АСЕ” Алексей Баник. Общо в реактора предстои да се заредят 163 топлоотделящи сборки. „След приключване на зареждането на гориво и изпълнението на всички необходими дейности за въвеждане в експлоатация, ще последва излизане на минимално контролируемо ниво и после - енергийно стартиране – включването на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в енергийната система на Китай“, отбеляза Баник.

„Целият комплекс от дейностите по проектирането на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе завършен в средата на 2016 г. Сега руските специалисти осъществяват надзор върху изграждането на обекта като контролират всеки етап от предстоящото пускане на Трети енергоблок. До края на 2017 г. ни предстои да включим енергоблока към енергосистемата и да продължим дейностите по въвеждане в експлоатация на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ“, разказа заместник-директорът на АО „АТОМПРОЕКТ“  Валерий Кедров.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. През 2007 г. успешно бе завършено строителството на Първи и Втори енергблок с мощност по 1000 мегавата всеки. Сега завършва строителството на Трети и Четвърти енергоблок също с реактори ВВЕР-1000. Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.  

Сътрудничеството по изграждането на Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е на основата на Протокола между правителствата на Русия и Китай за сътрудничество при изграждането на територията на Китай на Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ. Изливането на „първия бетон“ на Трети енергоблок се състоя на 27 декември 2012 г. 

В основата на изграждането на Тянванската АЕЦ е руският проект АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Изграждането на Тянванската АЕЦ се осъществява от Дзянсу корпорация за ядрена енергия (JNPC), заедно с руската компания „Атомстройекспорт“.

Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ, също построени по руски проект, са с реактори ВВЕР-1000. Те бяха въведени в промишлена експлоатация през 2007 г. По редица основни характеристики Тянванската АЕЦ е една от най-безопасните действащи АЕЦ в света. Радиационната безопасност на проекта е обоснована от опита при експлоатацията на действащи съвременни АЕЦ с ВВЕР и от резултатите от експериментални изследвания и изчисления.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти