Уволниха чиновник, превърнал морени на Витоша в ски писти
12.12.2012 | 18:21
Уволниха чиновник, превърнал морени на Витоша в ски писти
Според еколози промяната не е необходима за провеждането на ски сезона

Морени и пасища на Витоша скандално са били превърнати на кадастралните карти в ски-писти. Това е станало след последните поправки в Закона за горите. Според еколози промяната не е необходима за провеждането на ски сезона, но би могло да доведе до две наказателни процедури от ЕК за България.

След среща при премиера Бойко Борисов днес стана ясно, че заради нарушението е бил уволнен началник на отдел в Изпълнителната агенцияпо горите. По-късно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди за освобождаването на Георги Котарев, който до момента е бил начело на отдел в дирекция "Инвентаризация и промени в горските територии" в Изпълнителната агенция по горите.

Причината за уволнението било цялостното напрежение около работата на отдела. През него минават повечето преписки и излизат становищата за промяната на предназначението на земите, информира iNews.bg.

Тази сутрин в кабинета на Бойко Борисов се е състояла среща между Коалиция "За да остане природа в България" и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. На срещата са били обсъждани четири теми - една от които промяната в Картата на възстановената собственост на Витоша.

Найденов заяви, че е разпоредил проверка. Ако направените промени в начина на ползване на морените и пасищата в КВС са неправилни, както твърдят еколозите, те ще бъдат анулирани, информира bTV.

'Уволнението на Котов не е свързано конкретно с тази промяна на земята, но това излиза oт Агенцията по горите и аз съм разпоредил на директора да ми се даде обяснение, кое го е наложило. Аз самия не съм специалист, затова искам да го погледнат още веднъж специалистите", обясни министърът. Той е разпоредил на директора на Агенцията по горите да поиска отново основанията за извършването на тази промяна.

По време на срещата редседателят на Коалиция "За да остане природа в България" Тома Белев подчерта, че еколозите поощряват изграждането на железопътния и електротранспорт. "Строителството на метрото е пример за това как трябва да се усвояват европейски средства, вместо да отиват за безсмислени издълбавания по река Дунав", заяви той. 

На срещата еколозите са представили своята позиция за бъдещия финансов период на ЕК и как по ОП "Транспорт" трябва да продължат инвестициите в ж.п. и електротранспорт.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти