Удължава се срокът за регистрирането на фермери за европейски субсидии
15.05.2017 | 09:30
econ.bg
Удължава се срокът за регистрирането на фермери за европейски субсидии
Нито една от държавите членки не е с отрицателно становище за новия регламент за удължаване на кампанията по директни плащания

Тазгодишната кампания, в която фермерите се регистрират, за да получат директни плащания за обработваема земя, може да бъде удължена с още един месец. По принцип те трябваше да подават заявления в областните дирекции на Фонд "Земеделие" до днес - 15 май. Еврокомисията обаче предложи промяна на крайната дата за подаване на единното заявление за подпомагане на фермерите.

С изтичането на крайния срок, стана ясно, че нито една от държавите членки на Европейския съюз не е изпратила отрицателно становище за предложения нов регламент за удължаване на сроковете за кампанията по директни плащания на фермерите през тази година. Това на практика означава, че приемът на заявления без санкции ще се удължи от 15 май на 15 юни, съобщиха от министерството на земеделието по повод проекторегламента, който Еврокомисията представи на държавите от ЕС.

Проектът беше подложен на писмено гласуване от държавите членки на Европейския съюз и след приемането му предстои неговото публикуване в Официалния вестник на ЕС. 

Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане и засяга само кампания 2017. Всяка държава може да вземе самостоятелно национално решение дали да удължи срока й с колко дни. Максимално най-дългото удължаване може да бъде до 15 юни 2017 г. 

При удължаване на стандартния срок, автоматично се продължава подаването на заявления със санкция с 25 календарни дни след фиксираната дата на удължаването. 

Това означава, че приемът със санкции ще изтече на 19 юли. Подобна възможност беше приложена през 2015 г. и 2016 г. И през тези две години България използва възможността да удължи периода на подаване на заявления без санкция до края на май. След това тече 25-дневният срок със санкция за закъснението.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти