Украйна въведе временни ограничения при потреблението на газ до 6 март
02.03.2018 | 13:45
econ.bg
Украйна въведе временни ограничения при потреблението на газ до 6 март
Председателят на украинската компания Андрей Коболев съобщи, че в периода от 1 до 4 март в Украйна се очакват силни студове, поради което в страната е възможно да се появи дефицит при дневните обеми от порядъка на 18-20 млн. куб м

Министерство на енергетиката на Украйна въведе временни ограничения при потреблението на газ до 6 март с цел икономия на енергийни ресурси, съобщи министърът Игор Насалик.

„Газпром“ в четвъртък съобщи, че е получил от „Нафтогаз Украйна“ предплата за доставка на природен газ за месец март, но е върнал парите, заради липса на допълнително споразумение по договора и затова доставки до „Нафтогаз“ от 1 март няма да се осъществяват.

Създаден е кризисен щаб и е задействан национален план. „Към днешна дата работим в извънреден режим. Планът за действие, започващ от днес предвижда: първо преминаване на генериращите мощности от газ на мазут, което ще осигури възможност за икономия на 15 до 20 млн. куб м газ на ден“, каза Насалик пред Радата в петък. По думите му, това решение ще важи за срок от 5 дни.

Освен това по думите на министъра от петък е препоръчано спиране на работата на всички учебни заведения до 6 март включително, тъй като температурата в класните стаи е доста под допустимите норми.

„Ние се обрахме също така към производствените предприятия с молба за преразглеждане на производствените си възможности с цел икономия на газови ресурси“, каза министъра. По думите на Насалик, планът е засега до 5-6 март, а по-нататък министерството ще действа“според баланса“. 

Председателят на украинската компания Андрей Коболев съобщи, че в периода от 1 до 4 март в Украйна се очакват силни студове, поради което в страната е възможно да се появи дефицит при дневните обеми от порядъка на 18-20 млн. куб м, които украинската компания е планирала да купи от руския газов концерн. След отказа на руската компания, по думите на Коболев, страната ще се опита да запълни недостига с внос от европейския пазар, но въпреки това ще има недостиг от 10 млн. куб м.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти