Украйна и Гърция ни бият по конкурентоспособност
30.05.2013 | 13:00
Украйна и Гърция ни бият по конкурентоспособност
България е загубила 20 позиции за 4 г. в класация за световната конкурентоспособност. Кризата е оголила много неразрешени проблеми у нас, сочи изследването

България пада с почти 20 места в годишник на световната конкурентоспособност за 2013 г. спрямо представянето си през 2009 г. Това съобщи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, предаде БТА. Годишникът се изготвя от Института за развитие на управлението, Швейцария, а страната ни участва в него от 2006 г. насам.

За 2013 г. България е на 57-мо място от общо 60 държави, като след нас са само Хърватия, Аржентина и Венецуела. Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, тази година се изкачват на съответно 54 и 49 място.

На първо място в класацията е САЩ, на второ място - Швейцария, а трети е Хонконг.

Данните показват, че българските правителства не са използвали разумно годините на растеж преди 2008 г. за създаването на по-здрава основа за конкурентоспособност. Според анализаторите кризата е оголила много неразрешени проблеми, между които състоянието на българската енергетика.

В проучването като слаби са оценени счетоводните практики, финансовите умения, компетентността на висшите мениджъри и международния опит на компаниите. Страната е на дъното също по обучение на персонала, както и по привличане и задържане на таланти и изтичане на мозъци. Ниски оценки получава и за етичните практики, корпоративните ценности и социалната отговорност на бизнеса.

Положителните страни са свързани главно с възнагражденията, компенсациите и работещите жени.

Докладът оценява международната конкурентоспособност на 60-те най-развити световни икономики въз основа на повече от 300 показателя, отразяващи как работи икономиката. Отчита се доколко ефективни са тези показатели и каква икономическа среда създават правителството и бизнесът. 

Междувременно, онзи ден (28 май) икономическото министерство представи първоначалния вариант на Оперативната програма „Иновации  и конкурентоспособност“.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти