Ураганът "Харви" парализира една пета от добива на гориво в САЩ
30.08.2017 | 15:15
econ.bg
Ураганът "Харви" парализира една пета от добива на гориво в САЩ
Ураганът удари тежко сърцето на петролната индустрия в Тексас, изливайки рекордни количества дъжд и предизвиквайки наводнения и свлачища в Хюстън

Петролните компании бързат да преместят суровините и горивото си от Луизиана заради наближаването на тропическата буря "Харви". Тя заплашва да затвори последните големи петролни терминали, които още действат на американския бряг на Мексиканския залив.

Ураганът удари тежко сърцето на петролната индустрия в Тексас, изливайки рекордни количества дъжд и предизвиквайки наводнения и свлачища в Хюстън. Това бе най-силната буря в щата за последния половин век.

Очаква се тя да връхлети западна Луизиана днес. В този регион се намира най-големият частен терминал за съхраняване на суров петрол Louisiana Offshore Oil Port. През пристанищата на щата минават милиони барели петрол и гориво дневно, а в двата засегнати от бурята щата се намират 45% от капацитета за рафиниране на цялата страна. Рафинерии, произвеждащи около 20% от петрола в САЩ, са спрели дейност, показват изчисления на отделни компании и на агенция "Ройтерс". В най-добрия случай ще е нужна седмица, за да могат те да се върнат към работа.

В последните дни търговците там бързат да внесат гориво, преди цените му да скочат заради затварянето на рафинериите в региона, търсене има и в Латинска Америка, където много държави зависят от американския внос. Азиатски рафинерии се боят от закъснения на вече направените поръчки, твърдят източници на агенция "Ройтерс".

Цените на суровия петрол на САЩ са паднали, тъй като се произвежда по-малко, което намали цената на американския петрол в целия свят, пише медията. Междувременно разпространителната мрежа също пострада, а цените на дребно ще се повишават толкова повече, колкото по-дълго остават затворени рафинериите. Два от големите тръбопроводи за доставка на бензин, дизелово и самолетно гориво от Максиканския залив действат с намален капацитет или планират да спрат дейност изцяло. Съответно цените в Чикаго и региона около залива рязко скочиха.

"На някакво ниво това ще засегне всички в държавата и близостта до снабдителната верига ще покаже колко тежко ще пострада всеки", коментира Джеф Ленърд, вицепрезидент на Националната асоциация на супермаркетите. Нейните членове продават 80% от бензина в страната.

Американската автомобилна асоциация (ААА) съобщи за повишение на цените на газа с 3 цента от петък насам. Според експертите ще са нужни между няколко дни и седмици, за да се види истинското отражение на бедствието върху цените. Вероятно най-много те ще се повишат в Тексас, Луизиана, Арканзас и Тенеси. Във Вашингтон, окръг Колумбия, Джорджия и Южна Каролина вече има повишения с 6 цента на галон при средна цена от 2.35 долара на галон в целите САЩ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти