Учебните заведения в Сандански искат по-ниска такса "смет"
29.12.2011 | 15:55
Учебните заведения в Сандански искат по-ниска такса "смет"
82 общини в страната са предприели тази стъпка
Директорите на училищата и детските градини в Сандански поискаха да бъде намалена с 50% таксата за битови отпадъци, след дебат на сесия на местния парламент. Първоначалното искане на директорите беше да бъдат изцяло освободени от тази такса, съобщи Sandanski1.com. Решението бе предложено от Зорица Органджиева, директор на Гимназия "Яне Сандански". 18 съветници го подкрепиха.

Първоначалната позиция на Общинския съвет и част от съветниците бе, че предложението е неприемливо, тъй като ще предизвика лавина от подобни искания от страна на граждани и фирми.

"Имаме над 1000 молби от граждани, които искат същото по различни причини", съобщи кметът Андон Тотев.
Неотдавна председателят на Общинския съвет Атанас Стоянов съобщи, че 82 общини в страната са предприели тази стъпка.

"Ще намалим храната в ученическия стол, ако Общинският съвет приеме предложението. Няма да увеличаваме заплати с икономиите", заяви в началото на дебата Емил Терзийски, директор на Земеделската професионална гимназия.

Зорица Органджиева сподели, че ще използва икономисаните средства за дооборудване на компютърните кабинети в гимназия "Яне Сандански".

Съветникът Димитър Кехайов, директор на училището в село Дамяница, обърна специално внимание на факта, че неговото и училището в село Катунци са платили през годината повече такса битови отпадъци отколкото някои градски училища, които имат в пъти повече ученици.

"Такса битови отпадъци трябва да бъде прецизирана на база себестойността на извършваната услуга, а не данъчната оценка. Знаете, че това е проблем в цялата страна", предложи в тази връзка Живко Иванов, съветник от Партия на зелените.

Годишно досега училищата и градините са внасяли в бюджета на общината около 57 000 лева такса "битови отпадъци".
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти