Учениците вече ще имат индивидуални задачи
05.09.2012 | 16:34
Учениците вече ще имат индивидуални задачи
Ремонтите в 31 учебни заведения ще продължат и след старта на новата учебна година

От новата учебна година ще се изисква от училищата да изготвят за всеки ученик ученическо портфолио, подобно на
дневник. То ще съдържа индивидуални задачи на детето за годината и оценъчна карта към тях. Това каза днес на пресконференция заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Тя представи очакванията и нововъведенията за предучилищното и училищното образование за учебната 2012-2013 година. За момента няма да се налагат глоби на родителите, които не са записали децата си на предучилищна, информира Дарик радио. 

Предвиждат се промени във външното оценяване за учениците от IV и VII клас, както и нововъведения в цялостното оценяване на учениците.  На 14 септември ще бъдат представени учебните програми по математика и по информатика от първи до седми клас. Това стана ясно още днес. Зам.-министър Дамянова уточни, че учебните програми се изготвят по европейския проект "За по-качествено образование", информира БТА.

В 90 училища в страната има ремонти. Те ще продължат в 31 учебни заведения и след началото на новата учебна година. Зам.-министър Дамянова уточни, че заради ремонтите учениците от Професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник ще се преместят да учат в Шесто училище в града. Заради големия ремонт на сградата на 90-то училище в София учениците ще учат в 41-во училище в столицата.

Предстои да бъдат направени промени във външното оценяване на четвъртокласниците. Ще бъде намален броят въпросите по математика. Към изпита ще бъдат включени още диктовка и работа върху художествен текст. В изпитите за външно оценяване на седмокласниците ще бъдат включени отворени въпроси по всички предмети. Промяна в Държавните зрелостни изпити засега не се предвижда, категорични са от министерството.

От ведомството изготвят рамкови учебни програми за децата със специални нужди, както и помагала за учителите, улесняващи работата им с деца в затруднено положение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти