У нас идва италиански кораб за заваряване на тръбите за „Южен поток“
01.09.2014 | 10:15
У нас идва италиански кораб за заваряване на тръбите за „Южен поток“
Готовите части за газопровода ще се превозват до Паша дере

В следващите дни се очаква на бургаското пристанище „Запад“ да акустира италианският тръбополагащ кораб „Кастро сей“. На неговия борд ще се заваряват тръбите за газопровода „Южен поток“. За плавателния съд ще бъде осигурено най-дълбокото 32-ро корабно място, което има капацитет да приеме толкова големи кораби, информира в-к „Преса“.

Все още не е обявена конкретната дата, на която се очаква да пристигне „Кастро рей“. От значение за това са метеорологичните условия, както и преминаването на плавателния съд през Босфора. Целта е на неговия борд да се заваряват отделните тръби, необходими за изграждането на газопровода, на групи по четири.

„Нашата компания се придържа към европейското и националното законодателство и ще започне строителни дейности само след получаването на съответните разрешителни“, обясняват от компанията „Южен поток Транспорт“.

След като заваряването на борда на „Кастро сей“ приключи, готовите части за „Южен поток“ ще бъдат превозвани от Бургас към Паша дере в района на Варна. Това ще се извършва от транспортна баража, която вече е пристигнала у нас от Новорусийск. Освен нея на българска територия вече има още един такъв плавателен съд, а скоро трябва да пристигне и трети такъв.

Миналата седмица стана ясно, че на пристанище „Варна“ продължават да се разтоварват тръбите за газопровода „Южен поток“. В българския порт пристигна поредната пратка от специални тръби, които се очаква да бъдат положени по дъното на Черно море за нуждите на газопровода. Очаква се в близките месеци проектната компания „Южен поток транспорт“ да започне да полага тръбите с помощта на специален кораб.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти