Фестивал изважда образованието от училището*
18.04.2012 | 14:44
Фестивал изважда образованието от училището*
Фестивалът на българското образование ще се проведе от 20 до 22 април под мотото "Виж, опитай, избери"

Седмото издание на Фестивала на българското образование ще се проведе от 20 до 22 април в пространството около НДК в София. Тази година той ще премине под мотото “Виж, опитай, избери”. 50 тематични шатри на между 250 и 300 институции ще посрещнат учениците. Идеята на фестивала е да изведе образованието извън рамките на училището. Това обяви на пресконференция, посветена на събитието, председателят на организационния му комитет Юрий Анджекарски.

Училището трябва да изпреварва поне с 5 години реалността, за да не изостава, смята Анджекарски. Именно заради това един от фокусите на фестивала тази година ще бъдат иновациите в образованието. На тях ще бъде посветена конференция за интерактивните методи на обучение.

Друг акцент ще бъде мобилността. В транспортната шатра представители на Техническия университет в София и на Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” ще покажат макети на електромобили. В тази връзка Анджекарски сподели идеята за проект, който да замени действащите училищни автобуси с електробуси. В момента автобусите превозват учениците само от дома до класната стая и обратно. Ако транспортът стане електрически, ще бъде по-икономичен и с училищните автобуси децата ще могат да се водят в музея или в парка.

Темата за студентските съвети ще бъде обсъдена на форум в рамките на фестивала под надслов “Твоят начин да участваш”. На него ще бъде дискутирано как да се създаде структура, която да обединява учениците на регионално и национално равнище. Целта е да се повиши гражданската активност на учениците и обособяването им като общност, която да извлича решения за проблемите си, обясни Адриан Кирилов от Националния младежки форум.    

Ученическите съвети трябва да бъдат независими от каквито и да било политически сили, категоричен беше Кирилов. Те трябва да инициират каузи на национално ниво като например правото на глас на учениците в педагогическите съвети, възможността да избират преподавателите си или определянето на стипендията като процент от минималната заплата.

На фестивала ще бъдат разположени още шатра с телевизионно и киностудио, зона за занаяти и изкуства, шатра за енергийна ефективност, за детски туризъм и други. На Моста на влюбените ще бъде представена изложба с детски фотографии. Също там, на 20 април от 10.50 часа ще се проведе “Голямото рисуване на малките художници” - деца ще рисуват върху 400-метрово платно. На 21 април от 11 часа ще се проведе инициативата “Подари дърво, засади гора”.

*Econ.bg е медиен партньор на фестивала

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти