Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на учениците
30.10.2017 | 09:15
econ.bg
Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на учениците
Училищата и детските градини ще се финансират по три нови разходни стандарта, които се очаква да "заработят" от следващата година

Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на учениците, но ще се отчита и средната пълняемост на паралелките, за да се коригират досегашните неравенства между големи и малки училища. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев на изнесено заседание на ресорната парламентарна комисия във Велико Търново.

Разпределянето на средствата ще зависи и от възможността да се привлекат педагогически специалисти. Целта е да има млади учители и в по-малките и отдалечени населени места. Повече средства ще се насочат към местата, където има деца от уязвими групи.

Училищата и детските градини ще се финансират по три нови разходни стандарта, които се очаква да "заработят" от следващата година. Досега "парите следваха ученика". Това бе и основна критика на опозицията от БСП.

"Системата на делегираните бюджети носи стимули за обхващане на децата и учениците в образователната система. Проблемът е, че това понякога става с цената на прикрити отсъствия и въздържане от наказание", обяви министър Вълчев, цитиран от пресцентъра на просветното ведомство.

От министерството съобщиха още, че 12% допълнително ще получат училищата в отдалечени райони. Друго предложение е да се предоставят повече средства за обучение по професии, които са търсени на пазара на труда или за които се очаква недостиг в близко време. Предвижда се още да се поемат разходите на учениците за транспорт до училище, което обучава за придобиване на квалификация за професия, дори и то да не е най-близкото.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти