Финансовият сектор в САЩ е притеснен от нови регулации по кредитите
20.06.2016 | 17:05
econ.bg
Финансовият сектор в САЩ е притеснен от нови регулации по кредитите
Те ще трябва да заделят резерви по всички кредити

Най-голямото банково лоби в САЩ предупреди за възможни проблеми в сектора в резултат на ново законодателство, отнасящо се до правилата по резервите по кредитите, предаде Financial Times.

Новите регулации, които може да влязат пробно в сила от 2019 г., преди да бъдат официално приети година по-късно, постановяват, че банките ще трябва да заделят резерви за всички отпуснати кредити от момента на предоставянето им. Целта е резервите да служат като гаранция против натрупването на необслужвани и лоши кредити във финансовата система на страната. Чрез регулацията ще се замени досега действащото законодателство, според което финансовите институции трябва да започнат да заделят провизии когато възможността кредитът да спре да бъде обслужван възникне.

Според Борда за финансови счетоводни стандарти промените са най-значимите в банковия сектор на страната за последните 40 години. От регулаторния орган смятат, че чрез него ще се премахне възможността банките да действат по начина, който доведе до финансовата криза от 2008 г. Тогава те увеличаваха кредитирането дори и при положение, че разполагаемите им ресурси за покриване на загубите бяха изчерпани.

Самите финансови институции са на противоположната позиция, изтъквайки, че законодателните реформи ще доведат до спад на кредитирането. Освен това необходимостта от по-дългосрочно прогнозиране за всеки кредит ще доведе до волатилност на печалбите им и капиталовите равнища, тъй като прогнозите за тях се коригират всяка година, смята вицепрезидентът на Американската асоциация на банкерите (АСБ) Майкъл Гълет.

Променените очаквания може да са разликата между това да се изплащат дивиденти или не, затова трябва банките да имат изключително добра основа за прогнозите си“, коментира той. И въпреки че приетите текстове са окончателни, от АСБ се надяват начините, по които те се прилагат, да се променят до 2019 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти