Фирми към МРРБ натрупали 9 млн. лв. загуби
28.06.2011 | 09:32
Фирми към МРРБ натрупали 9 млн. лв. загуби
Лидер по разходи е Държавно дружество "Строителство и възстановяване". Съдбата на предприятието все още се обсъжда

9 млн. лв. загуби са натрупали държавните предприятия към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през 2010 г. Лидер по разходи сред компаниите, които управлява министър Росен Плевнелиев, е Държавно дружество "Строителство и възстановяване". Разходите на бившите строителни войски за 2010 г. са близо 40,5 млн. лв. В същото време приходите на компанията са едва 23,7 млн. лв. Така само за миналата година държавното дружество е калкулирало загуби за 16,6 млн. лв.

Съдбата на предприятието все още се обсъжда обясни преди време Плевнелиев. Причината губещото дружество да не бъде продадено са вменените при създаването на компанията военновременни ангажименти. Въпреки уволненията на служители натрупаните загуби на компанията през годините вече надхвърлят 80 млн. лв., припомня в днешния си брой вестник "Стандарт".

Сред другите най-крупни губещи в кошницата с фирми на МРРБ е включената в списъка за приватизация "Техноекспортстрой". През миналата година въпреки приходите на дружеството от 7,6 млн. лв., фирмата има загуба от 8,4 млн. лв. От друга страна, компанията, която има големи проекти в Близкия изток, Африка и Европа, има вземания за над 20 млн. лв. Повечето от тях обаче са несъбираеми, коментират експерти. С милион лева е загубата и на другото държавно предприятие "Промишлено строителство-холдинг" под шапката на МРРБ, което е включено в списъка за приватизация.

Сред отличниците от фирмите, ръководени от регионалното ведомство, е компанията "Автомагистрали" ЕАД. Фирмата, която поддържа голяма част от готовите магистрали у нас, е на печалба от един милион лева въпреки кризата и конкуренцията на частните компании в бранша. На печалба през 2010 г. са и всички 29 водни дружества, които са в активите на МРРБ. Най-много пари през 2010 г. е натрупало ВиК-Бургас, което е с 2,5 млн. лв. на печалба въпреки разходите на дружеството на стойност 43 млн. лв. Над милион е спечелило и водното дружество в Благоевград. Сред бизнес отличниците измежду ВиК дружествата са и тези в Плевен, Русе, Стара Загора и Силистра.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти