Франция готви данък за технологични гиганти като "Гугъл", "Ейпъл" и “Фейсбук“
20.01.2019 | 10:30
econ.bg
Франция готви данък за технологични гиганти като "Гугъл", "Ейпъл" и “Фейсбук“
Налогът ще засяга всички фирми, чийто оборот е над 750 мил. евро на световно равнище и 25 милиона евро във Франция, обясни френският министър на икономиката и финансите Брюно Льомер

Франция ще представи до края на февруари законопроект за облагане с данъци на големите технологични компании. Това съобщи министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер в интервю за "Журнал дьо диманш".

Налогът ще засяга всички фирми, чийто оборот е над 750 мил. евро на световно равнище и 25 милиона евро във Франция, обясни френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер.

Става дума за компании като "Гугъл", "Ейпъл", “Фейсбук“ и други. Данъкът ще бъде максимум 5%, като се очаква да донесе на френския бюджет около 500 милиона евро.

Според предварителна информация, Франция ще изисква от компаниите и да плащат налог и в приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни.

Държавите от ЕС не успяха да постигнат споразумение за общоевропейски данък върху приходите на големите дигитални компании. А според сега действащите разпоредби в общността, американските технологични гиганти могат да избират да отчитат печалбата си, в която и да е страна членка. Именно това ги насърчава и да избират държавите с ниски данъци, като Ирландия, Холандия и Люксембург.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти