Франция е блокирана от стачки срещу реформите на Макрон
22.05.2018 | 17:15
econ.bg
Франция е блокирана от стачки срещу реформите на Макрон
След като отложиха стачките си заради християнския празник Петдесетница в началото на седмицата, френските държавни служители излизат отново на протест срещу предложенията на правителството да съкрати около 120 хиляди служители

Франция е блокирана и днес от стачкуващи представители на девет работни синдиката. След като отложиха стачките си заради християнския празник Петдесетница в началото на седмицата, френските държавни служители излизат отново на протест срещу предложенията на правителството да съкрати около 120 хиляди служители до края на мандата на президента Еманюел Макрон.

Те протестират и срещу замразяването на заплатите им. Насрочени са повече от 130 демонстрации из цялата страна. Протестното шествие в Париж ще стартира от Площада на Републиката и ще се насочи на югоизток към Площада на народа.

Това е третият случай от встъпването на Еманюел Макрон в длъжност, в който държавни служители стачкуват. Случаят обаче е безпрецедентен заради разширилото се обединение между синдикатите. В стачките ще участват ръководителите на най-големия френски синдикат, Обща конфедерация на труда, на „Форс увриер“ и на Френската демократична конфедерация на труда . Очакват се отложени полети, както и нарушена работа на държавните образователни институции.

Здравните служители също ще протестират, но гражданите ще имат достъп до здравни услуги. Ще протестират и служители в сферата на енергетиката.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти