Франция иска да затегне правилата за чуждестранни придобивания
20.07.2018 | 17:00
econ.bg
Франция иска да затегне правилата за чуждестранни придобивания
Предложението идва, след като няколко национални фирми, като производителя на високоскоростни влакове Alstom и производителя на телеком оборудване Alcatel-Lucent, смениха собствениците

Франция иска да затегне правилата за придобивания, за да защити компании, смятани за стратегически, предаде "Ройтерс".

В широкообхватен законопроект за бизнеса, който ще се обсъжда през есента, правителството предлага да се разшири обхватът за държавна намеса и значително да се увеличи използването на т.нар. златни акции за защита на националните интереси.

Според предложенията финансовият министър ще може да налага глоби на инвеститори, които не са поискали предварително одобрение за закупуването на дялове във френски компании, за които се смята, че са от стратегически интерес. Глобите ще могат да достигат 10% от годишните печалби на въпросните компании според чернова на законопроекта, видяна от "Ройтерс". Министърът ще може освен това да прекратява правото на гласуване на инвеститорите или да назначава специално доверено лице като част от защитните мерки.

Предложението идва след като няколко национални фирми като производителя на високоскоростни влакове Alstom и производителя на телеком оборудване Alcatel-Lucent смениха собствениците си със сделки, смятани от високопоставени политици за нечестни или вредни за държавата.

Тези и други сделки предизвикаха национална дискусия за средствата, с които правителството разполага, за да спре подобни покупки, и доведоха до парламентарни разследвания, които обърнаха внимание на липсата на законодателен апарат, подобен на този в САЩ. Там съществува Комисия за чуждите инвестиции, която разполага с широки правомощия за намеса и блокиране на чуждестранни придобивания.

През 2017 г. преките инвестиции от САЩ и Китай във Франция се увеличиха с повече от 25% според търговската агенция Business France. Т.нар. златни акции дават специални права на гласуване и възможността да се блокират потенциални придобивания.

Не само Франция се опитва да затегне правилата. Германия, която се уплаши от придобиването на високотехнологичната компания Kuka от китайската Midea, стана първата страна от ЕС, затегнала правилата си миналата година, и сега обмисля да понижи прага, при който може да се намеси. Според новите правила правителството може да блокира действия, които създават риск важни технологии да бъдат изнесени навън. Миналата година Италия прие нов закон, за да защити компаниите си от враждебни придобивания.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти