Франция превзема пазара на ваканционни имоти
16.09.2015 | 09:10
econ.bg
Франция превзема пазара на ваканционни имоти
Средната цена на къща в страната към момента е около 250 000 евро

Франция е една от най-предпочитаните европейски страни за покупка на ваканционен имот и за имотни инвестиции. Цените на имотите във Франция започват от 200 000 евро и достигат до 35 млн. евро. Те са разположени на територията на цялата страна - в столицата Париж, в елитни курорти и градове като Сен Тропе, Кан и Ница, както и в идилични селца и малки градчета. Имотите са различни - от къщи, вили, планински къщи и морски имоти до замъци, шатота и дори конни бази и лозови масиви. Средната цена на къща във Франция към момента е около 250 000 евро, а средната цена на апартаментите в Париж - 7 900 евро/кв. м. 

Общи пазарни тенденции във Франция

През изминалото десетилетие френският имотен пазар доказа, че е устойчив по време на кризи и вложенията в имоти там представляват отлична инвестиция.

По данни на френския статистически институт за цените на жилищата в страната показват, че в кризисната 2009 г., когато цените в България спаднаха с над 21%, във Франция средният спад е бил само с 6,1%. Още от следващата година имотите там се възстановяват от кризата и към края на 2014 г. цените са вече с 6% по-високи от пиковите стойности от 2008 г.

Конкретно за столицата Париж през 2009 г. отчетеният спад на цените е само 5%, като и там през следващите две години имотите се връщат във възходящ тренд и бележат двуцифрени ръстове от 11,4% и близо 20% респективно за 2010 и 2011 г. Към края на 2014 година цените на жилищата в Париж са с близо 25% по-високи най-високите им стойности от 2008 г.

За разлика от общите пазарни тенденции, имотите в алпийските ски курорти във Франция останаха по-дълго под натиска на кризата и чак от тази година започват да се възстановяват. През 2015 г. нарасна търсенето, пазарът се стабилизира и цените се п овишават с 1-2% на годишна база. При апартаментите средното повишение е с 1,1%, а при шалетата – с 0,6%. Сега е много подходящ момент за покупка на ски имот във Франция, а перспективите са за плавен ръст на цените и в този сегмент.

Как протича процесът на покупка на имот във Франция?

Процесът на покупка на имот във Франция много прилича на този в Бъ лгария. При избор на имот се прави оферта към продавача и след като бъде приета, се подписва предварителен договор и се заплаща депозит в размер на 10% от цената. Плащанията на депозита и остатъка от цената се извършват по специална сметка на нотариуса, изцяло по банков път. 

Разликата с България е, че след подписване на предварителен договор з апочва да тече 7-дневен период за размисъл, в който можете да се откажете от покупка на имота, без да дължите неустойка и без да губите платения депозит в размер на 10%. 
Освен това, продавачът е длъжен да осигури за имота си серия от проучвания, които да са изготвени от сертифицирани за целта експерти. Тези проучвания се наричат Dossier Technique Immobilier (техническо досие на имота) и включват изследвания на: газификацията и електрическата инсталация на имота, енергийна ефективност, замерване на площта на имота, противопожарна аларма, канализация и др. 

Изповядването на сделката става пред нотариус по местонахождение на имота, както е и в България. Обичайно процедурата по покупка във Франция трае около 3-4 месеца, а разходите възлизат на 10-13% от цената на имота. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти