Френските министри разкриват имуществото си
15.04.2013 | 11:25
Френските министри разкриват имуществото си
Президентът Франсоа Оланд се опитва да стабилизира позициите си след избухналите финансови скандали

 

Френските министри ще разкрият детайли около личното си имущество, съобщава „Би Би Си“. Мярката идва след настояване на президента Франсоа Оланд, който всячески се опитва да възвърне общественото доверие в управляващите социалисти. Оланд определи днешния ден като последен срок за политиците.

Скандалът за тайните сметки на управляващите започна с бившия финансов министър Джером Каюзак. На Каюзак са предявени обвинения за данъчни измами посредством тайна банкова сметка. Миналия месец той призна, че е укрил близо 600 хиляди евро в швейцарска сметка, въпреки че преди това е отричал подобно нещо.

Наред с това и бившият ковчежник на Социалистическата партия – Жан-Жак Огие, е имал лични дялове в две офшорни компании в Каймановите острови.

Вследствие на тези скандали рейтингът на Оланд се срина непоправимо. Очаква се всеки от 37-те министри на Франция да публикува детайли за личното си имущество на правителствените сайтове. Информацията ще включва всякакви данни за пари в банковите сметки, недвижимо имущество, както и луксозни блага като коли, произведения на изкуството и антики.

Оланд и без това имаше рейтингови проблеми поради тежката криза в страната, но разкритията за данъчни измами разочароваха още повече гражданите.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти