Френски компании ще трябва да се изтеглят от Иран заради американските санкции
19.06.2018 | 15:55
econ.bg
Френски компании ще трябва да се изтеглят от Иран заради американските санкции

Повечето френски компании, които се надяват да продължат бизнеса си в Иран след въвеждането на новите санкции на САЩ, ще открият, че това е невъзможно, заяви финансовият министър на Франция Бруно льо Мер.

Тези компании „няма да са в състояние да останат, защото на тях ще трябва да се плаща за продуктите, които доставят или създават в Иран, а това не е възможно, защото няма суверенна и автономна европейска финансова институция "способна да ги защити", каза Льо Мер пред телевизия BFM.

„Нашият приоритет е да изградим независими, суверенни европейски финансови институции, които да позволят канали за финансиране между Франция, Испания, Германия, Италия и други страни на планетата", каза Льо Мер.

"От нас, европейците, зависи да избират свободно и със суверенна власт, с кого искаме да правим бизнес", добави той. "Съединените щати не трябва да бъдат икономическият полицай на планетата."

Льо Мер и колегите му от ЕС се опитват да осигурят изключения за фирмите от своите държави, много от които се втурнаха обратно в Иран, след катобеше постигната важната ядрена сделка с Техеран, предава БГНЕС.

Но френската петролна компания Total и производителят на автомобили PSA вече са посочили, че е малко вероятно да останат в страната, докато Renault е заявила, че ще остане въпреки санкциите, въпреки че не продава автомобилите си в САЩ.

Анализаторите предупредиха, че ще бъде почти невъзможно да се защитят мултинационалните компании от "извънтериториалните" американските мерки, като се има предвид влиянието на големите банки на американската финансова система и доларовите транзакции.

Първият кръг от новите санкции, насочени към секторите на иранската автомобилна и гражданска авиация, е планиран да влезе в сила на 6 август.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти