Хижи и стадиони ще могат да се дават на концесия без търг
21.06.2012 | 17:51
Хижи и стадиони ще могат да се дават на концесия без търг
Дава се възможност на частни инвеститори да вземат туристическите хижи, които в момента са общинска и държавна собственост

Туристическите хижи и спортните обекти от национално значение вече ще могат да се дават под наем. От това ще могат да се възползват фондациите, туристическите дружества и спортните федерации. Това става възможно след направените днес поправки в Закона за физическото възпитание, които депутатите приеха на първо четене. Освен това вече се облекчава режимът на преотстъпване.

Това вече няма да става с търг, а чрез даване на право на ползване за 20 години. Дава се възможност на частни инвеститори да вземат туристическите хижи, които в момента са общинска и държавна собственост, но се управляват от Българския туристически съюз. След направените промени и обекти като Националния стадион „Васил Левски” и редица хижи в Рила също ще могат да се преотстъпват.

От забранителния списък отпадат Зимният дворец в столицата, зала „Фестивална”, както и комплексът „Белмекен”. Те ще се дават под наем за 10 години. Спортните клубове ще получават тези стадиони или други съоръжения срещу инвестиция за поддръжка и модернизация на обекта. При такива случаи договорът за наем ще е за 20 години.
Срещу направените промени възнегодуваха от опозицията.

Според социалиста Ивелин Николов така туристическите хижи ще могат да се дават на концесия и да се превърнат в хотели или спа центрове. От опозицията се усъмниха, че част от хижите, стадионите и другите спортни обекти ще отидат в ръцете на избрани дружества, като достъпът до тях вероятно ще се затрудни за останалите граждани.

От ГЕРБ обаче успокоиха опозицията. „Никой не иска да отнеме тези бази", заяви Румен Стоилов от ГЕРБ. По думите му алпинизмът също е спорт и е редно да се упражнява в хижите. Със закона се създава и антидопингов център.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти