Хиляди американци са шпионирани, без да са нарушили закона
21.12.2010 | 09:39
Хиляди американци са шпионирани, без да са нарушили закона
Информаторската мрежа е съставена от 4058 местни и щатски организации, най-малко 935 от които са създадени след 11 септември 2001 г.

Правителството на САЩ от 11 септември 2001 г. използва полицията, министерството на вътрешната сигурност и армията, за да шпионира американци, много от които не са обвинени в никакво закононарушение, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от АФП и БТА.

Тази огромна информаторска мрежа е създадена след атентатите от 11 септември и оттогава продължава да се разраства, отбелязва изданието.

Информаторите, сред които има агенти на ФБР, местни полицаи и армейски инспектори имат за задача да събират, съхраняват и анализират информация за няколко хиляди американци и живущи в САЩ лица без непременно следените хора да са обвинени в нещо, пише вестникът.

Федералното правителство иска да използва местните полицейски служби и щатските полиции в подкрепа на федералната полиция.

Според статията мрежата е съставена от 4058 местни и щатски организации, най-малко 935 от които са създадени след 11 септември 2001 г.

Вестникът посочва, че в работата на тези организации се използват някои приложени в Ирак и Афганистан техники за събиране на информация и технологични средства.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти