Хиляди гърци подаряват наследствените си имоти на държавата, защото не могат да им платят данъците
17.07.2018 | 14:40
econ.bg
Хиляди гърци подаряват наследствените си имоти на държавата, защото не могат да им платят данъците
„Собствеността се превърна в тежест“, казва Бабис Хараламбопулос, сертифициран оценител, научен консултант на Solum Property Solutions и бивш президент на Института за оценки на Гърция

Хиляди имоти се предлагат във владение на държавата, не защото хората са затънали в дългове, а просто защото тези, които ги наследяват, предпочитат да се откажат от наследствата си. Според експерти на недвижими имоти, повече от 135 000 наследства са били отхвърлени през 2017 г., тъй като бенефициентите не са могли да си платят данък наследство или са намерили бъдещите финансови тежести на имота за непоносими, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

„Собствеността се превърна в тежест“, казва Бабис Хараламбопулос, сертифициран оценител, научен консултант на Solum Property Solutions и бивш президент на Института за оценки на Гърция. „От началото на кризата жилищните имоти са загубили средно 45% от стойността си, докато в момента има тенденция към стабилизация“.

Междувременно последните данни на Евростат показаха, че Гърция е имала най-високи разходи за жилища като процент от разполагаемия доход сред държавите-членки на Европейския съюз. През 2016 г. делът на гръцките домакинства, които са похарчили повече от 40 на сто от доходите си за разходи за жилища стигна до 40,5%, което е почти четири пъти средната стойност за ЕС от 11,1%. Този процент е бил 40,9% срещу 11,3% в ЕС през 2015 г. и 40,7% спрямо 11,5% през 2014 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти