Хотел "Маринела" бил запечатан, защото касовите му апарати не подавали данни към данъчните
29.09.2018 | 10:20
econ.bg
Хотел "Маринела" бил запечатан, защото касовите му апарати не подавали данни към данъчните
Според БНТ освен, че не подавали данни към НАП, системата от касовите апарати нямала актуален сертификат и е работила с документ на предишния собственик. Освен това в касата на рецепцията имало повече пари, отколкото били отчетени

Системата за касови апарати на хотел "Маринела" в София не е била свързана с Националната агенция по приходите (НАП) и не е подавала данни към приходната агенция. Това е основната причина обектът да бъде запечатан от данъчните, предадоха БНТ и Би Ти Ви, като се позоваха на свои източници. БНТ уточнява, че в момента в хотела има гости и заради това са запечатани само рецепцията и лоби бара. В рамките на седмица, обаче, нови клиенти няма да бъдат приемани.

Според БНТ освен, че не подавали данни към НАП, системата от касовите апарати нямала актуален сертификат и е работила с документ на предишния собственик. Освен това в касата на рецепцията имало повече пари, отколкото били отчетени.

След съобщението на данъчните от сутринта, че "Маринела" е запечатан, от ръководството на хотела разпространиха официална позиция, според която санкцията е наложена заради липсващо свидетелство за регистрация на системата за касови апарати, което се издава от определена фирма.

По думите им, всички хотели, ползващи услугите на компанията, не са разполагали с въпросното свидетелство към момента на проверката, защото визираната фирма не е била регистрирана и сертифицирана. Още на 17 септември ръководството на "Маринела" било внесло всички необходими документи по изисканите протоколи.

Вчера стана известно, че съдът е запорирал банкови сметки и търговски дялове на семейство Арабаджиеви, защото в официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижими имоти и автомобили. Съпругата му Маринела Арабаджиева също не притежава автомобил, но има имоти на свое име, над четири от които е наложен запор. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Запорираните дялове на Арабаджиева са в 5 търговски дружества и са на стойност от 165 хил. лв. Тези на съпруга ѝ са за 114 хил. лв., разпределени в две фирми. Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори. "Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции", се казва в съобщението на прокуратурата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти