Хранителните инспектори "предпразнично" бракуваха 800 кг месо и 73 яйца
3
29.04.2013 | 16:22
Хранителните инспектори "предпразнично" бракуваха 800 кг месо и 73 яйца
Най-честите нарушения са изтекъл срок на годност, неустановен произход и неправилно съхранение на продуктите

Сред най-честите търговски нарушения преди Великденските празници са храни с изтекъл срок на годност и продукти без документи и с неустановен произход. Това информираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред iNews.bg по повод предпразничните проверки на инспекторите.

Заради наближаващите Великден и Гергьовден Агенцията е извършила 6392 допълнителни проверки на територията на цялата страна.

Приоритетно експертите следят най-потребяваните по това време на годината храни - агнешко месо, яйца, козунаци, боя за яйца, плодове и зеленчуци, безалкохолни напитки и сладкарски изделия. На проверка подлежат обектите за производство и търговия с храни, пакетиращите центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, магазини, пазари и борси.

В резултат са бракувани над 800 кг продукти от животински произход, От тях 650 кг са с неустановен произход, а 78 кг са трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и нужните документи. Бракувани са и 73 яйца. Издадени са 152 предписания и са съставени 38 акта за установяване на административно нарушения.

Освен неустановения произход и изтеклия срок на годност инспекторите често са попадали и на неправилно съхранявани храни. Обикновено става дума за неспазване на температурния режим, указан от производителя.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти