Храните може да поскъпнат с 10% от есента
25.07.2012 | 12:05
Храните може да поскъпнат с 10% от есента
Производителите смятат, че е упражнен натиск върху КЗК

От есента храните у нас може да поскъпнат с 10%, прогнозира председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост Славчо Петров в ефира на "България он еър".

Това, което ще доведе до увеличение, са повишените цени на комуналните услуги, както и поскъпването на някои от суровините

От бранша предлагат да се намали с 10% ДДС при някои групи храни като мярка за справяне със ситуацията. Сред тях са сиренето, захарта, хлябът, млякото и други.

Производителите настояват още за законови промени в областта на защитата на конкуренцията. Според тях трябва да се засили контролът над търговците при определянето на надценките. Според Славчо Петров е упражнен натиск върху решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да обяви, че няма картел при хранителните вериги.

В понеделник, 23 юли 2012 г., стана ясно, че големите търговски вериги - "Метро Кеш & Кери България" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България" ЕООД, "Хит Хипермаркет" ЕООД, "Максима България" ЕООД и "Пикадили" ЕАД са се договорили с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да променят някои клаузи в договорите си с доставчиците. Става дума за премахване на проблемните клаузи в договорите и общите условия на търговските вериги и техните доставчици.

Вчера (24 юли) пък стана ясно, че можем да очакваме покачване на цената на хляба у нас заради високите цени на пшеницата в световен мащаб и поскъпването на енергоносителите.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти