ЦРУ мести разузнавателния си център от София в Белград
13.11.2011 | 12:18
ЦРУ мести разузнавателния си център от София в Белград
Според местната преса посланикът на САЩ в Сърбия Мери Уорлик (съпруга на американския посланик у нас Джеймс Уорлик) лично ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия

Балканският център на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ следващата година ще бъде преместен от София в Белград. Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал "Дедине", предаде БГНЕС.

Новият комплекс се изгражда върху площ от 40 000 кв.м. В него ще има 7 сгради, в които ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 година.

"Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа... Поради тази причина тук ще се намира и най-съвременната разузнавателна техника". Това каза генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград. Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

Бившият началник на сръбските спецслужби Момир Стоянович твърди, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки - от най-обикновения гражданин до президента на страната. "Аз съм абсолютно убеден, че те точно това ще правят и поради тази причина не ме учудва преместването на центъра в Белград", каза още той.

Според местната преса посланикът на САЩ в Сърбия Мери Уорлик (съпруга на американския посланик у нас Джеймс Уорлик) лично ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия. В сегашната сграда на посолството на САЩ в Белград има оборудване, което заглушава подслушването, включително и на интернет връзките. Сегашната дипломатическа мисия на Вашингтон в Белград е най-голямата не само в Сърбия, но и на Балканите. В посолството има и мини казарма, където се обучават военни пехотинци. В казармата има дори и баскетболна зала.

Тези дни в Сърбия бе публикувана информация, в която се твърдеше, че в страната действат над 5000 чужди агенти от Великобритания, Германия, Русия, Израел, Словения, Хърватия. Те действали основно в правителството, държавните агенции и в неправителствените организации.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти