Цацаров е поканен на диалог в правната комисия
06.12.2017 | 09:15
econ.bg
Цацаров е поканен на диалог в правната комисия
По първоначална информация, Цацаров ще отиде в комисията по искане на БСП, за да му зададат въпроси, свързани с разследвания за сделки с приватизация

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан за първи път от правната комисия в парламента. Това се вижда от дневния ред, в който е записано, че събитието ще бъде "обсъждане (диалог)".

По първоначална информация, Цацаров ще отиде в комисията по искане на БСП, за да му зададат въпроси, свързани с разследвания за сделки с приватизация. За това искане стана известно преди две седмици.

В правилника на това Народното събрание е записано, че "комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи".

Новият текст в правилника, приет в първите дни на 44-ия парламент, бе мотивиран от бившия правосъден министър и настоящ вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, с подобни препоръки в доклада на Европейската комисия, както и такива в доклада на четиримата чуждестранни прокурори. Самият Цацаров изпрати писмо до депутатите, в което им предложи той или други представители на прокуратурата да бъдат викани периодично от правната комисия.

Досега обаче комисията не е канила Цацаров.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти