Цветница е, имен ден имат над 370 000 българи
21.04.2019 | 10:20
econ.bg
Цветница е, имен ден имат над 370 000 българи
Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му смърт

Днес православната църква почита един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим. Няколко дни преди Своята кръстна смърт, Иисус Христос влязъл тържествено в свещения град. Посрещнало го многолюдно множество с радостни викове и развети палмови клонки след като възкресил Лазар предния ден.

У нас празникът е известен като Цветница или Връбница и се възприема от народа като пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Носейки в ръце осветените върбови клонки и цветята като спомен за онова тържествено събитие в Йерусалим, миряните днес символично се включат в ликуващото множество, което някога с толкова радост е приветствало Спасителя.

Това е денят с най-много именници - над 370 хиляди българи.

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му смърт.

„Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи. Ходят си по именни дни. Става много весело, много приятно“, каза жителка на Враца.

Цветница е празникът с най-много именници у нас.

„Празнувам го с радост всеки път с близките си. Обичам да съм сред природата този ден и ако не се люлея на вековно дърво, поне да го прегърна и въобще радвам се, когато хората успяват да намерят съвсем личен повод да празнуват“, каза друга жителка на Враца.

На Цветница Негово Светейшество патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в празничната света литургия.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Златоустовата Света литургия в катедралата „Светите братя Кирил и Методий“, а след това ще раздаде на християните върбови клонки за здраве. От храма ще тръгне шествието с участничките в ритуала по вода. Тази година той се организира от народното читалище „Бяла Анаста“.

„За него сме подготвили специално танца „Кумичене“. Първата част е от наш емблематичен танц „На прощаване“, в който е пресъздадено обиграването на венчетата точно на ритуала“, каза за „Хоризонт“ председателят на читалището Кристиян Костов.

По традиция момите ще хвърлят своите венчета от пролетни цветя във водата на река Осъм, а тази, чието изплува първо под моста, ще бъде обявена за Царица на празника.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица заради мъката и страданието на Божия син, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните драматични дни от земния живот на Христос.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти