Цв. Симеонов: Минималната работна заплата не е обезщетение
24.07.2017 | 13:00
От: Econ.bg
Цв. Симеонов: Минималната работна заплата не е обезщетение

Минималната работна заплата е заплащане за извършена работа, а не обезщетение за падане под линията на бедността или компенсация за инфлация. Този коментар направи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.

Заплатата е атестация за положен труд и административното ѝ определение е несъвместимо с това, посочи още той.
За него минималната работна заплата у нас трябва да бъде определяна на базата на Конвенция 131 на Международната организация на труда и съотношението между минимална и средна работна заплата в останалите страни от ЕС.

Симеонов е категоричен, че минималната работна заплата кара работодателите да вземат от по-производителните работници, за да дадат на не толкова производителните, да намали разходите за иновацииили да работи на загуба. „И трите са подписване на смъртна присъда на фирмата“, каза още председателят на БТПП.

Класът прослужено време трябва да бъде запазен на този етап, коментира още Симеонов, но посочи, че не е „необходимо някой да бъде стимулиран, че работи дълго в едно предприятие“.

Според него тъй класът прослужено време се плаща от младите работници.

Симеонов посочи, че има и други средства да се отдаде заслуженото на дългогодишните служители – запазването им на работа, включително и след пенсионна възраст, с по-висока заплата. 

Той е категоричен, че дори и да се отложи премахването на класът прослужено време, има и други средства за неговото атакуване. „Ние сме доказали, че умеем да защитаваме правата си“, каза председателят на БТПП.

Симеонов допълни, че в момента има неравенство между работещите в държавния и в частния сектор по повод получаването на допълнителните средства за прослужено време. 

Председателят на БТПП прогнозира, че до края на 2017 г. работодателите ще увеличават заплатите на своите квалифицирани служители, защото има недостиг на пазара на такива кадри, а и защото пазарната тенденция в Европа е такава. 

Работодателите днес се събират на среща, на която ще обосноват своето искане за отпадане на класа прослужено време и за премахването на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата у нас. /investor.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти