Цената на златото се понижава, притисната от поскъпващия долар
08.10.2018 | 12:40
econ.bg
Цената на златото се понижава, притисната от поскъпващия долар
Според данните от търговията тази сутрин цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се понижи с 5,5 долара или 0,46 % до 1200,1 долара за тройунция

Цената на златото в понеделник се понижава, реагирайки на курса на долара по отношение на повечето световни валути на фона на статистиката за пазара на труда в САЩ.

Според данните от търговията тази сутрин цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк Comex се понижи с 5,5 долара или 0,46 % до 1200,1 долара за тройунция. Цената на декемврийския фючърс за среброто спадна с 1,05 % до 14,5 долара за унция. Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валути на шестте страни основни търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,1 % до 95,72 пункта. 

Доларът се засили, след като в петък стана ясно, че нивото на безработицата в САЩ през септември е спаднала до 3,7 % от 3,9 % през август. За последен път този индикатор е бил по-нисък през декември 1969 г.

Играчите на пазара обръщат внимание и на новините от Китай, където в неделя Народната банка на страната съобщи за намаляване на задължителните резерви за търговските банки в страната с 1 процентен пункт от 15 октомври. Към настоящия момент задължителните резерви за големите кредитни организации в страната е 15,5 %, а за малките банки – 13,5 %, уточняват агенциите. Новината не се приема еднозначно, но повечето анализатори коментират това като сигнал за отслабване на икономиката на Китай.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти