Цената на тока остава без промяна до края на годината
09.10.2018 | 17:00
econ.bg
Цената на тока остава без промяна до края на годината
поскъпне с повече от 5% в края на четвъртото тримесечие на годината

Цената на тока остава непроменена до края на годината. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след проведено обществено обсъждане, предаде БГНЕС. „Надявам се и от следващата година да се запази настоящата цена на електрическата енергия.

Председателят на КЕВР съобщи, че по прогнозни данни на държавната компания „Булгаргаз“ доставяният от Русия газ няма да поскъпне с повече от 5% в края на четвъртото тримесечие на годината. Иванов отново припомни, че по закон, ако природният газ не надвишава тази стойност, държавният регулатор няма основание да вдига цената на парното, топлата вода и тока от 1 януари 2019 година. „Надявам се прогнозата на директора на „Булгаргаз“ да се окаже вярна. Има обаче много събития, извън територията на България, които да повлияят върху движението на цената на суровия петрол и долара –факторите, които формират цената на природния газ“, предупреди Иванов.

Преговорите по прекратяването на договорите с частните американски централи със сигурност няма да приключат до края на годината. В това съм почти сигурен. Така, че няма да се промени цената на тока, коментира още Иванов. От държавния регулатор са категорични, че цената на енергията следващите години няма да нараства заради направените инвестиции от страна на държавния Електроенергиен системен оператор, който поддържа мрежата на страната.

По отношение на проверката, която извършва КЕВР на енергийната борса заради драстични разлики в цените в рамките на няколко дни, Иван Иванов заяви, че комисията не е „шпиц команда“ да изиска моментни отговори, изпратени са писма и се изискват отговори в рамките на 3-месечен срок. От изявлението на председателя стана ясно, че паралелно тече и проверка на ВиК дружества за допуснати нарушения.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти