Цените на агнешкото, козунаците и яйцата ще се следят
04.04.2011 | 14:14
Цените на агнешкото, козунаците и яйцата ще се следят
Министър Найденов се надява агнешкото месо да не поскъпне рязко в дните преди Великденските празници

Експертната работна група за мониторинг на цените на храните ще следи внимателно колко струват яйцата, козунака и агнешкото месо покрай Великденските празници. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след официалното откриване на Седмицата на гората.

Всеки път около Великден се наблюдава определено поскъпване на храни като яйцата, козунаците и агнешкото месо. Затова работната група, която беше създадена да следи цените на храните, ще концентрира вниманието си именно върху тях.

Министър Найденов се надява агнешкото месо да не поскъпне рязко в дните преди Великденските празници. По думите му всяка година по Великден агнешкото месо поскъпва заради нарастването на търсенето. Въпросът обаче е да няма изкривявания. Надявам се чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин не да влияем на цената, но да не допускаме и спекула, обясни министърът. Според него в момента агнешкото месо е на нормални цени.

Шапът не може да се отрази на цените на агнешкото месо. Ако заради шапа има забрана за експорт от засегнатите области, нормално е цената в България да бъде по-ниска. Когато има завишен износ и се появява дефицит на вътрешния пазар, тогава цените са по-високи и може да се компенсира с вносно агнешко месо с по-ниски цени и да се стабилизира пазара. Не бива да се опитва някой, оправдавайки се с шапа и със забранен експорт, по някакъв начин да калкулира по-високи цени, стана ясно днес, информира пресцентърът на МЗХ.

Обикновено българското агнешко месо е с по-добри вкусови качества и е по-скъпо от вносното. В момента страната ни изнася агнешко месо, предимно за Гърция, но по предварително сключени договори. Няма някакъв допълнителен бум на експорта за южната ни съседка, допълни Найденов.

Според него в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените на храните. По някои прогнози те ще падат, но според други ще се вдигат. По думите на министъра обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу. Причината е, че влизаме в сезона на зеленчуците.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти