Цените на горивата са високи заради липсата на конкуренция, смята Мартин Димитров
16.11.2018 | 09:20
econ.bg
Цените на горивата са високи заради липсата на конкуренция, смята Мартин Димитров
Държавата е част от причините за високите цени на горивата, защото бяха ударени малките бензиностанции и няма конкуренция. Възможни са още протести и предсрочни избори

Държавата е част от причините за високите цени на горивата, защото бяха ударени малките бензиностанции и няма конкуренция. Възможни са още протести и предсрочни избори. Това коментира Мартин Димитров в ефира на Би Ти Ви.

"ГЕРБ и БСП приеха Закон за горивата през лятото, който удари малките бензиностанции и цените тръгнаха нагоре. Когато на пазара има малки играчи има ценова конкуренция, а когато ги няма цените се повишават. Правителството работи да има по-малко конкуренция на пазара" каза той.

Мартин Димитров смята, че това е само началото на протестите и са възможни предсрочни избори. "България не предоговори цената газа въпреки че Европейската комисия дава тази възможност и от нея се възползваха много страни", смята той. По думите му акциза плюс ДДС-то е 53% от цената на горивата. Друг проблем, върху който акцентира е, че в България 80% от данъчните складове се държат от една фирма.

Димитров допълни, че дори са пращали сигнал до Европейската комисия. "В България цените са над средно европейските без данъците в редица случаи, което показва, че проблемът не е в добавката", каза той и добави, че са пращани сигнали до Европейската комисия. Според него не се търсят истинските решения, а Комисия за защита на конкуренцията не работи достатъчно по казуса. Днес "Демократична България" ще внесе конкретни законодателни промени.

Депутатът коментира и темата с данъка върху старите дизелови автомобили. "Глупаво е да се увеличи данъка на колите. Трябва да се намалят драстично данъците на коли, които по-малко замърсяват въздуха, а не да се вдига на старите коли", смята Димитров.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти