Цените на основните хранителни продукти остават стабилни

21.10.2012 | 11:15
по статията работи: Теодора Пенева
Леки поскъпвания има при олиото, пилешкото и агнешкото месо
Цените на основните хранителни продукти остават стабилни
Снимка: Inews.bg

Относително стабилни са останали средните за страната цени на дребно на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), проследяващ движението на търговските стойности на стоките през проучвания интервал 10-17 октомври 2012 г. спрямо предходната изследвана седмица – 3-10 октомври 2012 г. Средните за страната стойности на продуктите са изчислени на базата на цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) в отделните региони в страната.

Продължават тенденциите на поскъпване при някои храни – олиото и замразеното пиле са повишили цените си с по стотинка. И при трите основни разфасовки на агнешкото месо е забелязан лек скок – с 2 стотинки при цялото агне и с по 6 стотинки при агнешката плешка и агнешкия бут.

Повечето от цените на основните хранителни продукти обаче са останали без промяна през проучвания период. Така например на същите стойности са се продавали захарта, брашното, двата размера яйца (M и L) и прясното пиле. При нито една от стоките не е регистрирано поевтиняване.

Макар средните търговски стойности на двата вида пилешко месо да са останали сравнително стабилни, на регионално ниво отново са измерени резки ценови скокове и спадове на някои места.

Това, което прави впечатление при последния анализ на хранителното ведомство, е че в някои изследвани региони е отбелязано раздвижване на цените на повечето продукти. Това се забелязва най-вече в регионите на София и на Добрич.

Захар

И през последния проучван седмичен период цената на дребно на бялата кристална захар се е запазила на ниво от 2,27 лева за килограм. Тя е останала стабилна и в повечето изследвани региони. В някои области е регистриран ценови спад с 1 до 5 стотинки, като най-сериозен той е в големите вериги в Добрич и в малките магазини в София. В три региона е отчетено поскъпване с 1-3 стотинки. В най-голям размер то е в ДТО във Видин и Враца.

Олио

Средната цена на рафинираното слънчогледово олио на дребно се е повишила леко в рамките на периода 10-17 октомври – с 1 стотинка до 3,21 лева за литър.

Отражение са оказали поскъпванията в четири проучвани области, най-сериозните от които са измерени в София и в Шумен. Там увеличенията са съответно в размера на 10 стотинки за ГТВ и 25 стотинки за ДТО (София) и на 5 стотинки за ГТВ и 10 стотинки за ДТО (Шумен). Поскъпването в столичните малки магазини е с цели 8%.

На някои места олиото е поевтиняло – с 5 стотинки за литър. Това са големите вериги в Стара Загора и в Кърджали и малките магазини в Кърджали и в Благоевград.

Брашно

В рамките на последния изследван интервал средната търговска стойност на брашното се е запазила на нивото, което достигна през първата седмица от септември – 1,11 лева за един килограм на дребно.

По области се наблюдава леко раздвижване, като най-отчетливите промени са отбелязани в София. В ГТВ в столицата продуктът е поскъпнал със 7 стотинки (7,2%) , а в ДТО е поевтинял с 10 стотинки за килограм (8%). Цената на брашното се е вдигнала със 7 стотинки и в големите вериги в Русенския регион (също със 7,2%), а в региона на Добрич е спаднала с толкова (или с 6,3%). В още пет проучвани области брашното е поскъпнало с от 2 до 5 стотинки за килограм.

Яйца

Стабилна е останала и цената на двата размера яйца – M и L през седмицата 10-17 октомври. Средната за страната търговска стойност на дребно на малките яйца отново е била 28 стотинки за брой, а тази на големите – 30 стотинки за едно яйце. На регионално ниво също не са наблюдавани съществени ценови изменения.

Агнешко месо

През изминалата седмица леко са се повишили цените на дребно на трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне, бут и плешка.

Цялото агне е поскъпнало с 2 стотинки до цена от 13,14 лева за килограм. Влияние е оказало увеличението с 25 стотинки в малките магазини в Хасково. Търговските стойности на агнешкия бут и на агнешката плешка са скочили с по 6 стотинки съответно до нива от 14,14 лева и 13,78 лева за килограм. И двете разфасовки са поскъпнали с по 99 стотинки в ДТО в област Добрич. Не са наблюдавани ценови промени в ГТВ в проучваните региони.

Пилешко месо

В периода 10-17 октомври средните за страната цени на дребно на двата изследвани вида пилешко месо – замразено и охладено пиле, са останали сравнително стабилни. По области обаче отново са регистрирани някои резки увеличения и намаления.

Пиле – замразено

Продължава продължителният курс на увеличение при замразеното пиле, който през предходния месец септември се осъществяваше на големи темпове с по 8-10 стотинки. В рамките на последната седмица продуктът е поскъпнал с още стотинка до цена от 4,75 лева за килограм.

На места в страната отново са отчетени съществени раздвижвания. В три области замразеното пиле е поевтиняло – съответно с 20 стотинки в ГТВ в Добрич, с 15 стотинки в големите и в малките магазини в Шумен и с 14 стотинки в ДТО в Благоевград.

В повече региони стойността на продукта се е вдигнала. Най-същественото поскъпване е регистрирано в ДТО във Враца – с 18 стотинки. Следват областите Стара Загора и Хасково – там цената на пилето се е повишила с 15 стотинки и в големите, и в малките магазини. В ДТО във Варна скокът е с 13 стотинки, а останалите измерени увеличения са в рамките на 5-10 стотинки за килограм.

Пиле – прясно, охладено

Изненадващо, за пръв път от началото на август насам цената на охладеното пиле е останала без промяна на седмична база. През периода 10-17 октомври продуктът е струвал 5,36 лева на дребно.

Въпреки това на областно ниво са отчетени три сериозни скока – с 50 стотинки (с 10,3%) в ГТВ в областите Враца и Монтана, както и с 23 стотинки в големите вериги в София. Отбелязаните намаления варират в границите 2-19 стотинки, като най-същественото е измерено в големите търговски вериги в Добричкия регион.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....