Цените на петрола се движат разнопосочно в петък
24.11.2017 | 10:40
econ.bg
Цените на петрола се движат разнопосочно в петък
Убедителен знак за затягане на пазара са цените на фючърсите на двата вида петрол, които се разминават в посоката и ги прави непривлекателни за търговците да купуват петрола за по-късна продажба

Суровият петрол в САЩ поскъпна до двегодишен пик, заради спряното подаване на суровината по петролопровода от Канада до САЩ, което затегна пазарите в Северна Америка. Днес се очаква ниска активност на търговията, заради вчерашния Празник на благодарността в САЩ и днешния почивен ден за повечето компании и пазари.

Към 8,30 часа българско време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 42 цента или с 0,7 процента, до 58,44 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията на международните пазари вчера. По-рано сутринта в азиатската търговия цената достигна двегодишен пик от 58,58 долара за барел, което е най-високото отчетено ниво 1 юли 2015 г.

В същото време фючърсите на европейския вид Brent спаднаха с 8 цента или с 0,13 процента, до 63.47 долара за барел.

Убедителен знак за затягане на пазара са цените на фючърсите на двата вида петрол, които се разминават в посоката и ги прави непривлекателни за търговците да купуват петрола за по-късна продажба.

Временното затваряне на петролопровода „Кейстоун" от Канада до САЩ след авария миналата седмица, лиши рафинериите в Северна Америка от 590 000 барела в денонощие, което доведе до рязко покачване на цените на суровината. Спрените доставки от Канада бързо намалиха запасите на суровината в хранилищата в Кушинг, щата Оклахома.

Затягане на пазарите се забелязва и в световен мащаб, заради усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави, извън картела, начело с Русия, да намалят общото си производство с 1,8 милиона барела в денонощие. В края ни маналата година тези страни подписаха споразумение за намаляване на добивите, което е със срок на действие до 31 март 2018 година. На насрочената за 30 ноември среща на ОПЕК във Виена се очаква картелът да предложи удължаване на срока на споразумението до края на следващата година.

Въпреки това, вече се появиха сигнали, че може и да не се стигне до удължаване срок ана споразумението. Повечето анализатори обаче смятат, че пазарите ще продължат да бъдат балансирани и цените ще се покачват постепенно. „Световният петролен пазар се подобрява, а търсенето нараства стабилно с около 1,7 процента от началото на тази година", прогнозират анализаторите на американската банка Jefferies. Според тях, нарастването на американската продукция с 900 000 барела на ден ще продължи и през 2018 година, което ще задържа темпото на покачване на цените догодина.роизводството на петрол в САЩ се е увеличило с 15 процента от средата на 2016 г. до рекордните 9,66 млн. барела в денонощие, благодарение главно на нарасналите добиви на шистов петрол, сочат данните на Агенцията за енергийна информация (EIA) на САЩ. Повишеното производство вероятно ще увеличи и износа най-вече за Азия, въпреки че на този етап логистиката е сериозно препятствие.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти