Цените на петрола се повишават в началото на новата седмица
13.05.2019 | 10:30
econ.bg
Цените на петрола се повишават в началото на новата седмица
Основният негативен фактор за петролния пазар все пак остава влошаването на отношенията между САЩ и Китай. Двете страни не успяха да се договорят по ключови търговски въпроси и Вашингтон обяви повишаване на вносните мита върху китайските стоки

Двата основни сорта петрол в понеделник стартираха със слаба промяна в цените, но впоследствие увеличението се засили, сочат данните от азиатската търговия. Инвеститорите все още са в процес на оценка на провала на търговските преговори между САЩ и Китай, както и на други фактори, важни за пазара. 

Основният негативен фактор за петролния пазар все пак остава влошаването на отношенията между САЩ  и Китай. Двете страни не успяха да се договорят по ключови търговски въпроси и Вашингтон обяви повишаване на вносните мита върху китайските стоки. В отговор Пекин обеща за предприеме ответни мерки.

В подкрепа на цените на петрола са данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes, според данните, на която броят на сондажните платформи в САЩ през миналата седмица намаляват с 2 до 805. Влияние, макари частично оказва и новината за спиране на работата на норвежкото находище  Oseberg Field Center, от което се осигурява до 6 на сто от норвежкия петрол. 

Стойността на фючърса за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures първо се покачи до 70,87 долара за барел, но малко по-късно увеличението се засили и към девет часа сутринта котировката е на ниво от 71,01 долара за барел, или ръст от плюс 0,54 %. 

Цената на фючърса за юни за петрола сорт WTI на NYMEX  се променя доста по-бавно и котировката е на ниво от 61,76 долара за барел или  увеличение от 0,16 процента. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти