Цените на петрола се повишават от сутринта
31.07.2017 | 09:00
econ.bg
Цените на петрола се повишават от сутринта
Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се увеличи с 0,36 на сто - до 52,41 долара за барел

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник сутринта стартират с повишение. Лекият петрол сорт WTI за пръв път от 30 май надхвърли 50 долара за барел, става ясно от данните от търговията, а Brent в ранните часове отбеляза покачване до 52,9 долара за барел.

Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се увеличи с 0,36 на сто - до 52,41 долара за барел, като повишението продължи и малко след 8 ч. Продължава да се търгува в диапазона 52,78 долара за барел. В петък за пръв път от 30 май надхвърли цената от 52 долара.

Стойността на септемврийския фючърс за лекия петрол сорт WTI на борсата  в Ню Йорк (NYMEX) се повиши с 0,34% и достигна до 49,88 долара за барел. По-рано в хода на търговията достигна до 50,02 долара за барел. Малко след 8 часа търговията продължава да е на едно от най-високите нива от месец май – 49,86 долара за барел.

Както вече стана ясно техническия комитет на експертите от страните от ОПЕК+ на 7-8 август ще проведат в Абу Даби среща с някои от участниците в споразумението за намаляване на добива на петрол, с цел да обсъдят изпълнението на задълженията си по сделката. 

ОПЕК и страните извън картела се договориха в края на 2016 г. на среща във Виена за намаляване на добива с 1,8 млн. барела на ден от октомврийското ниво. Споразумението бе сключено през първото полугодие на 2017 г. с възможност за продължение. В края на месец май срокът бе продължен с девет месеца – до края на арт 2018 г.

С цел контрол на изпълнението бяха създадени комитет за мониторинг и техническия комитет от експерти от ОПЕК+ , като в тях влизат представители от Саудитска Арабия, Венецуела, Кувейт Алжир, Оман и Русия.

Значение върху цените на петрола още днес се очаква да окажат данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes за броя на сондажните платформи в САЩ. В петък компанията съобщи, че за седмицата, завършваща на 28 юли те са се увеличили с 8 броя – до 958. В годишно изражение броят на сондажните платформи се увеличил с 495, или 2,1 пъти.

В частност броят на петролните платформи се е увеличил с 2 – до 766, а на тези за газодобив – за седмица е нараснал с 6 броя – до 192.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти