Цените на петрола се понижават, бензинът в САЩ поскъпна рекордно
30.08.2017 | 09:50
econ.bg
Цените на петрола се понижават, бензинът в САЩ поскъпна рекордно
Цените на бензина в САЩ скочиха с над 3% до 1,842 долара за галон, което представлява ценови нива, отчетени на 31 юли 2015 година

Цените на петрола се понижиха, но бензинът достигна най-високите си стойности от средата на 2015 г., което се дължи на наводненията и бурите, предизвикани от Харви. Природното бедствие принуди близо 25 процента от рафинериите в САЩ да затворят, което повиши търсенето на суров петрол, но и предизвика сериозни притеснения за недостиг на горива.

Ураганът Харви, предизвика огромни наводнения в Тексас, вкл. и Хюстън, според последни данни на Националният център за урагани (NHC), днес се насочва към Луизина, където също се очакват големи наводнения. NHC предупреждава, че следващите 24 часа също са много опасни.

Към 8,30 часа българско време фючърсите на американския лек суров петрол WTI се предлагаха за 46.31 долара за барел, което представлява поевтиняване с 13 цената спрямо ценовите нива при затваряне на търговията вчера. В същото време фючърсите на евроепйския вид Brent поевтиняха с 21 цента до 51.79 долара за барел.

Цените на бензина в САЩ скочиха с над 3% до 1,842 долара за галон, което представлява ценови нива, отчетени на 31 юли 2015 година. По-слабо се повишиха цените на дизела, които нараснаха с 1,2 процента до 1.6854 долара за барел и се доближават до най-високите стойности, отчетени на 9 януари тази година, когато беше регистрирана цена от 1.697 долара за барел.

"На 29 август бяха преработени 4,1 милиона барела, което представлява само 23% от общото производство на рафинериите в САЩ ", съобщава Goldman Sachs. Анализаторите на банката уточняват, че около 1,4 милиона барела не са били обработени, което се равно на 15% от общото производство на рафинериите в САЩ.

Една от най-големите рафинерии в САЩ в Порт Артур, щата Тексас, която преработва 603 000 барел в денонощие, беше спряна, заради наводненията.

"Големите наводнения, които причини тропическият ураган Харви, оказват влияние и на търсенето на петрола", коментират от новозеландската банка ANZ. Заради наводненията френската компания Total намали производството си в своята рафинерия също в Порт Артур, на половина, до 225 500 барела в денонощие.

Пълното възстановяване на капацитета на американските рафинерии може да отнеме седмици, прогнозират анализатори.

Американският институт за петрола (API) обяви вчера, че запасите от суровината в САЩ са спаднали с 5,780 милиона барела миналата седмица, което е индикатор, че пазарът на петрол в САЩ постепенно стагнира. Но това са данни преди ураганът Харви да нанесе щети в Тексас.

Днес се очакват данните на Агенията за енергийна информация (EIA).

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти