Цените на петрола се понижават слабо
13.08.2018 | 09:55
econ.bg
Цените на петрола се понижават слабо
Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин се понижи с 0,18 долара, или 0,25% до 72,66 долара за барел

Петролът стартира в понеделник със слабо поевтиняване.  Пазарът оценява данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes за увеличение на броя на действащите сондажни платформи в САЩ до най-високо ниво за последните три години, а също така и новите сигнали от страна на Иран.

По данни на Baker Hughes, броят на платформите за миналата седмица се е увеличил с 10, до 869, което е най-голямо от март 2015 г. 

Подкрепа на петролния пазар оказват и запазващите се опасения за намаляване на доставките от Иран във връзка със санкциите за енергийния сектор и в частност върху износа на петрол, подготвяни от САЩ.  Припомняме, че те предвиждат нулев износ към 4 ноември, и трябва да влязат в сила от 5 ноември. Според експерти поне в краткосрочно бъдеще опасенията за санкциите ще подкрепят пазара. 

Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин се понижи с 0,18 долара, или 0,25% до 72,66 долара за барел. В петък договорите поскъпнаха с 0,74 долара, или 1 % - до 72,81 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за септември на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се понижи с 0,40 долара или 0,06 % до 67, 59 долара за барел. Според данните от предишната сесия, договорът се увеличи с 0,82 долара до 67,623 долара за барел. 

Международната агенция по енергетика публикува поредният си доклад през миналата седмица, в който леко преразгледа прогнозата си за търсенето на петрол през 2019 г. до 1,5 млн. барела на ден. За тази година при търсенето през второто тримесечие  има леко забавяне, което е в основата и на забавянето на нарастването на цените.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти