Цените на петрола се понижават след данните за ръст на запасите в САЩ
22.05.2019 | 10:25
econ.bg
Цените на петрола се понижават след данните за ръст на запасите в САЩ
Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се понижиха с 36 цента, или с 0.5%, до 71.82 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията във вторник

Цените на петрола се понижават в сряда, след като данните за миналата седмица показаха увеличение на търговските запаси на суров петрол в САЩ, а Саудитска Арабия обеща да запази пазарите балансирани, като продължава да ограничава предлагането.

Въпреки това анализаторите твърдят, че петролните пазари остават напрегнати и търговията е в тесни граници, заради съкратените доставки, водени от групата на производителите ОПЕК, и заради ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се понижиха с 36 цента, или с 0.5%, до 71.82 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията във вторник. Фючърсиет на американския лек суров петрол (WTI) с доставка през юли поевтиняха с 49 цента, или с 0.8%, до 62.64 долара за барел. Договарянето на фючърси с доставка през юни изтече във вторник, като последно договорените цени бяха 62.99 долара за барел.

Американският петролен институт (API) обябви във вторник, че запасите от петрол в САЩ са нараснали с 2.4 милиона барела миналата седмица до общо 480.2 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за намаление само с 599 000 барела.

Официалните данни за запасите и производството на суровината ще бъдат обявени по-късно днес от държавната Агенция за енергийна информация (EIA).

Саудитска Арабия е начело по съкращения на доставките сред страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), а кралството е де-факто е лидер. Дневното намаляване на доставките с общо 1.2 милиона барела на ден започна от началото на годината, което има за цел да намали глобалното свръх предлагане и да допринесе за увеличаване на цените на петрола.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти