Ципрас направи промени в правителството, за да угоди на кредиторите
06.11.2016 | 09:00
econ.bg
Ципрас направи промени в правителството, за да угоди на кредиторите
Поради исканията на кредиторите за ускоряване на процеса на продажба на държавно имущество Ципрас включи в кабинета и бившият директор на Агенцията по приватизация Стергиос Пициорлас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в състава на правителството, за да удовлетвори исканията на международните кредитори и да спре спадаща си популярност, съобщават БГНЕС и ТАСС. 

Основните министри запазват досегашните си постове - сред тях са финансовият министър и преговарящ с ЕС и МВФ Евклидис Цакалотос, както и тези на външните работи и на отбраната Никос Кодзиас и Панос Каменос. 

Поради исканията на кредиторите за ускоряване на процеса на продажба на държавно имущество Ципрас включи в кабинета и бившият директор на Агенцията по приватизация Стергиос Пициорлас. 

Начело на здравеопазването остава Андреас Ксантос, а Янис Драгасакис остава вицепремиер.Промени има и в Министерството на икономиката и в Министерството на труда и социалната политика. Досегашният министър на труда Йоргос Катругалос поема министерството по европейските въпроси. На негово място застава близката му сътрудничка Ефи Ахциоглу.

Димитрис Пападимитриу поема икономическото министерство, а досегашният ръководител на това ведомство Йоргос Статакис отива в екологията и енергетиката. Панайотис Скурлетис поема вътрешното министерство, а досегашният вътрешен министър Панайотис Курублис ще оглави министерството на морския флот и въпросите на островите. Като най-голям губещ от промените се сочи Никос Филис, който загуби поста си в Министерството на просветата и религиозните въпроси поради тежките сблъсъци с църквата. На негово място застава Константинос Гавроглу. 

Янис Музалас застава начело на новото министерство на миграцията. Дясната ръка на Ципрас Никос Папас поема министерството на дигиталната политика,телекомуникацията и информацията. За министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека е назначен Ставрос Контонис. Министър на културата и спорта става Лидия Кониорду. 

За министър на инфраструктурата и транспорта е назначен Христос Спиртзис. Министър на аграрното развитие и храните става Евангелос Апостолу. Ново отделно министерство на туризма ще се ръководи от Елена Кундура. Досегашната говорителка на кабинета Олга Геровасили става министър на административната реформа, а новият правителствен говорител ще е Димитрис Тзанакопулос. Новият кабинет е с 49 членове, с трима повече от предишния. Новите министри ще положат клетва още в събота. 

Опозиционната "Нова демокрация" нарече промените "редизайн и рециклиране". Според последните социологически проучвания партията на Ципрас "Сириза" изостава с 5-10 на сто от "Нова демокрация". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти