Ципрас отива на остров Лесбос заради проблема с мигрантите
02.05.2018 | 09:15
econ.bg
Ципрас отива на остров Лесбос заради проблема с мигрантите
Официалните лица на Атина, които ще присъстват на конференция за регионално развитие, ще посетят острова дни, след като десетки крайнодесни екстремисти атакуваха група от около 200 мигранти и търсещи убежище

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и няколко членове на кабинета му ще посетят през следващите два дни източния егейски остров Лесбос, за да успокоят обществените настроения на фона на увеличения приток на пристигащите мигранти от Турция и напрежението сред търсещите убежище, отбелязва Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Официалните лица на Атина, които ще присъстват на конференция за регионално развитие, ще посетят острова дни, след като десетки крайнодесни екстремисти атакуваха група от около 200 мигранти и търсещи убежище. Последните протестираха на главния площад в столицата на Лесбос срещу съдебно решение, което им пречи да бъдат прехвърлени в континенталната част на страната. Инцидентът бе последван от вълнения в центъра за прием на мигранти в Мория, където местните жители често изразяват загриженост от значителното увеличение на пристигащите от Турция мигранти.

„Не е обичайно половината правителството да бъде на едно място и особено не един остров", заяви за изданието кметът на Лесбос Спирос Галинос. „Това е възможност за тях да се срещнат с хората и да им дадат някои отговори лице в лице", подчерта той.

Както той, така и представителите на местните власти на други гръцки острови, разположени на „фронтовата линия“ на миграционната криза многократно призоваха Атина за мерки за облекчаване на натиска върху пренаселените лагери чрез увеличаване на прехвърлянията на мигранти в континенталната част и ускоряване на връщането на отхвърлените кандидати в Турция.

Между януари и април обаче от острова бяха прехвърлени 4 784 души, а в Турция бяха върнати едва 112 мигранти. Междувременно островите Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос съобщиха официални данни за 7594 новопристигнали от Турция мигранти. „Системата за завръщане в Турция не работи, а би трябвало да служи като противовес на пристигащите", коментира кметът на Самос Михалис Ангелопулос.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти