ЧЕЗ засилва натиска си срещу кражбите на електроенергия
19.07.2017 | 15:00
От: Econ.bg
ЧЕЗ засилва натиска си срещу кражбите на електроенергия
ЧЕЗ "Разпределение България" е извършило над 43 хил. проверки за нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България през първите шест месеца на годината, съобщават от компанията.
Проверките са с 35% повече спрямо първото полугодие на 2016 година. На базата на извършените проверки са съставени и 3 778 констативни протокола. 17% от тях са за повторни нарушения. През миналага година констативните протоколи за първите шест месеца на годината са били 3 322. Най-много са протоколите в областите Враца и Ловеч, докато през миналата година "първенец" е била област Плевен.

Според записаното в законодателство дружествата имат право да дотаксуват откраднатото количество електроенергия. Това обаче става за период до три месеца от установяване на нарушението, дори и кражбите да са продължили по-дълъг период. На базата на законодателните изисквания дружеството е дотаксувало общо 19 776 мегаватчаса електроенергия.

През първото полугодие на 2016 година дотаксуваната електроенергия беше 19 082 мегаватчаса, посочват още от ЧЕЗ. Незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа причиняват огромни материални и нематериални вреди не само на компанията, която реално заплаща консумираната електроенергия, но и на коректните клиенти и на държавата. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите. Голямата обществена значимост на проблема изисква законодателно и обществено единодействие, посочват още от дружеството.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал предложи миналата година с увеличените санкции да бъде създаден фонд, със средствата от който да бъдат покривани преките щети на дружествата, а останалите средства да се използват за целеви инвестиции, за повишаване на сигурността на електрозахранването или друга обществено полезна кауза, определена от правителството./investor.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти