Части от държавни предприятия да се приватизират след разрешение на парламента, бе решено на първо четене
15.11.2017 | 16:00
econ.bg
Части от държавни предприятия да се приватизират след разрешение на парламента, бе решено на първо четене
Предложението за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол беше включено в дневния ред на Народното събрание по предложение на депутата от БСП Кристиан Вигенин

Обособени части от държавни предприятия да се приватизират само след решение на парламента и след предложение на правителството. Това реши парламентът на първо четене. Предложението за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол беше включено в дневния ред на Народното събрание по предложение на депутата от БСП Кристиан Вигенин, и то като първа точка за седмицата.

Това стана преди лидерът на левицата Корнелия Нинова да бъде изгонена от заседанието от председателя на парламента Димитър Главчев. След това групата на БСП напусна пленарната зала, последвана от ДПС. След поименна проверка кворум липсваше, но след почивката, дадена от Главчев, ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" събраха 122 народни представители при необходими 121. Вигенин не се появи в зала да мотивира промените и те бяха приети със 119 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се" без дебати и мотиви.

Заради забавянето заседанието беше удължено с два часа, а заради липсата на депутати от опозицията няма дебати и по следващите проектозакони.

В началото на заседанието Вигенин припомни, че и правителството подготви законопроект с подобно предложение. Той сравни купуването на обособени части с купуване само "на черешките на тортите".

В основата на казуса беше продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко имота, които бяха купени от трима младежи с фирмата за онлайн маркетинг с минимални обороти "Ексклузив уеб дизайн". След това имотите бяха прехвърлени на свързваната с Делян Пеевски фирма "Дореко комерс".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти