Честваме Деня на труда*
01.05.2012 | 11:01
Протест под мотото "Първи май - Ден на гнева" проведoха социалистите в София

Днес (1 май) се отбелязва Международният ден на труда. Началото на този празник поставя стачка на работници в САЩ през 1886 г., които настояват за за осемчасова работна седмица. Над 40 хил. души излизат на улиците на Чикаго, за да  търсят правата си.

Този протест обаче е наказан жестоко - полицията е разпръснала протестиращите, при което са убити четирима души, а десетки са ранени. По-късно са уволнени 1,5 хил. души,

Четири дни по-късно идва и ответен удар - бунтът на Хаймаркет, организиран от анархисти. Тогава протестиращите хвърлят бомба в полицейските редици, убивайки полицай. По-късно организаторите разказват, че техният протест е бил мирен - срещу действията на полицията дни по-рано, а бомбата е хвърлена от провокатор.

През 1889 година по време на Втория интернационал в Париж е прието решението да се провеждат демонстрации в подкрепа на американските работници. Именно така е поставено началото на днешния празник - Деня на международната работническа солидарност, по време на който работниците могат да излязат на демонстрация, без да бъдат наказвани от работодателите, пише iNews.bg.

Разбира се, този ден е "прегърнат" държавите с комунистическо и социалистическо управление, където властва именно работникът. Днес денят е официален празник в 80 държави по света, а на много места се чества, макар и неофициално.

В България 1 май е официално неработен ден от 1939 година. В периода между 1945 и 1989 година на този ден се организираха големи манифестации във всеки град.

Хиляди социалисти, според организаторите, се събраха на протестен митинг под мотото "1 май - ден на гнева" срещу ГЕРБ и правителството пред Народното събрание. "Честит ден на гнева на трудовите хора в България срещу едно арогантно и некомпетентно правителство", заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред множеството, информира БТА. По думите му вече три години "имаме власт, която неиска да чуе хората и системно ги унижава". Протестиращите вдигнаха "червен" картон на управляващите и поискаха правителството да си ходи.

Сред присъстващите беше и бившият президент (2002-2012) Георги Първанов.

Заради организирания от БСП протестен митинг на площад "Народно събрание" от 11 часа  се въвежда временна организация на движението. До 18.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на площад "Св. Александър Невски" и на паркинга пред Националния стадион "Васил Левски", с изключение на автобусите, превозващи участниците в митинга.

* Информацията е допълнена в 15.25 часа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти