Честито Рождество Христово
25.12.2018 | 10:00
econ.bg
Честито Рождество Христово
Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Иисус Христос

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Иисус Христос.

Според евангелския разказ малко преди раждането на Иисус майка му Мария и съпругът й Йосиф пристигнали от Назарет във Витлеем - родното място на Йосиф. По това време по заповед на римския император течало преброяване на населението и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Тъй като градчето било препълнено и не намерили място в страноприемница, Мария и Йосиф се подслонили в пещера в покрайнините, където пастирите затваряли овцете. Там се родил Иисус. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина - ангел се явил на намиращите се наблизо пастири и съобщил, че на света е дошъл Спасителят: "И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос" (Евангелие от Лука).

Витлеемските пастири били първите, които се поклонили на Иисус. След тях били тримата влъхви - източни мъдреци, които следвали изгрялата на Изток звезда, за да се отдадат почит на Спасителя. Те поднесли злато, смирна и тамян на Младенеца, чието идване на земята отбелязва началото на новата ера.

Ой, Коледо, мой Коледо

Според народните традиции Коледа започва още от полунощ с обичая коледуване. В него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно - коледари, коладници, коледаре, коледници.

Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич. Имен ден празнуват Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радостин.

В 9.30 часа днес българският патриарх Неофит отслужи света литургия за Рождество Христово в катедралата "Св. Александър Невски".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти