Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност
02.10.2018 | 10:30
econ.bg
Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност
Процесът на физическото пускане на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ започна на 25 август 2018 г., когато, след провеждане на всички подготвителни дейности, в реактора бе поставена първата топлоотделящи касети

На 30 септември 2018 г. в 14:27 ч. пекинско време реакторът на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай, която се изгражда с техническото съдействие на АСЭ - инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“, бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. Това е завършващият етап на физическо стартиране.

Процесът на физическото пускане на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ започна на 25 август 2018 г., когато, след провеждане на всички подготвителни дейности, в реактора бе поставена първата топлоотделящи касети. Общо в реактора бяха заредени 163 сборки. Всички дейности се изпълняваха в автоматичен режим със спазване на всички норми на безопасност и с изпреварване на графика.  

„Зареждането на горивото бе извършено предсрочно и след получаването на всички разрешителни, Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. Започна управляема верижна реакция. Системите на контрол регистрираха първите неутрони. По-нататък започна етапът на енергийното стартиране с включване на енергоблока към енергийната система на Китай“, съобщи вицепрезидентът по проектите на АО ИК „АСЕ“ в Китай Алексей Баник.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ бе през 2007 г. Годишно те произвеждат повече от 15 милиарда киловатчаса електроенергия.

Началото на търговската експлоатация на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2019 г. В основата на изграждането на Тянванската АЕЦ е руският проект АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Строителството на Тянванската АЕЦ се осъществява от Атомната енергийна корпорация Цзянсу (JNPC) заедно с руската компания „Атомстройекспорт“.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти